- 03 369 27 14
- info@tempusverpleging.be
- Volg ons op :
Palliatieve zorg in Sint-Niklaas (Waasland) gezocht?
Heb je hulp of advies nodig over zorg in de laatste fase van het leven?
Niemand houdt ervan om gehospitaliseerd te worden. In een ziekenbed vertoeven is niet fijn. Wij van Tempus Thuisverpleging weten dat. Daarom is het ons absolute streefdoel om mensen zolang mogelijk thuis te laten wonen. Dit geldt ook voor mensen die zich in de laatste levensfase bevinden. Met onze referenten in de palliatieve thuiszorg zijn wij de ideale thuisverplegingsdienst om u in alle noden tegemoet te komen.
Palliatieve zorg omvat heel wat diensten die kunnen worden ingeroepen door iemand die zich door medische redenen in de laatste levensfase bevindt. Iedere persoon heeft verschillende noden, maar bij palliatieve zorg draait het er in de eerste plaats om de laatste dagen of weken zo sereen, pijnloos en comfortabel mogelijk te laten verlopen.
Bij Tempus Thuisverpleging vinden we het belangrijk om vroeg aan de zorgplanning te beginnen. Een verpleegkundige van ons palliatieve zorg team informeert jou en je mantelzorger(s) in overleg met je arts. Wanneer nodig, schakelen we ook een gespecialiseerde referentieverpleegkundige van het Tempus team in.
Helaas gebeurt het soms in een vergevorderd stadium dat een patiënt wilsonbekwaam is geworden. Dan is deze niet meer in staat zelfstandig te beslissen. Om te kunnen anticiperen en jouw toekomstige zorg nog kwalitatiever en nauwkeuriger in te vullen, voeren we bij de start van de zorgplanning samen een gesprek om uw zorgwensen in kaart te brengen.
Bij Tempus Thuisverpleging vinden we het enorm belangrijk dat het palliatieve thuiszorg team in Sint-Niklaas (Waasland) in gesprek gaat samen met de patiënt, zorgverleners en de naasten om vroeg genoeg onduidelijkheden te vermijden.
Sondevoeding thuis
Wanneer we spreken over sondevoeding, wordt er vervang- of aanvullende voeding in vloeibare vorm via een buisje (sonde) rechtstreeks in de maag of darmen toegediend. Alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft vind je in deze sondevoeding terug: energie, eiwit, koolhydraten, vet, vitamines, mineralen en vocht. Er zijn ook soorten die ook vezels, extra vetten of extra eiwitten bevatten.
Soms gebeurt het dat een persoon die in een palliatieve situatie verkeert, sondevoeding nodig heeft.
Ons palliatieve zorg team heeft alle nodige expertise m.b.t. deze zorg; dit met de bedoeling om deze thuis te laten doorgaan. Hier zal steeds nauw worden samengewerkt met uw behandelende arts.
Zoals eerder vermeld beschikt Tempus Thuisverpleging over een team van verpleegkundigen die specifiek opgeleid zijn om dergelijk zorg bij jou thuis op te starten. Ze helpen je bij het aan- en afkoppelen van de sondevoeding. Dit kan zowel met als zonder sondevoedingspomp zijn. Ook het wisselen van de leidingen en de verzorging van het insteekpunt van de sonde gebeurt door ons team gespecialiseerd in palliatieve thuiszorg. We vinden het belangrijk om steeds in nauw overleg te gaan met het ziekenhuis en/of uw behandelend arts.
Parenterale voeding, ook wel TPN (totale parenterale nutritie) genoemd, is een kunstmatige, totale voeding. Wanneer voeding – via het maag-darm-stelsel – niet meer mogelijk of onvoldoende is, wordt TNP via de bloedbaan toegediend.
De intraveneuze voeding bevat alle nodige voedingsbouwstenen. Het kan als behandeling worden toegediend bij ziekte, problemen bij spijsvertering of het absorptievermogen, of na een operatie.
Vaak wordt beslist om de behandeling thuis verder te zetten. Dit is zeker mogelijk, maar vereist de juiste expertise en ondersteuning. Bij Tempus Thuisverpleging zijn we ijzersterk in het uitvoeren van zorgen rond TPN-voeding. We werken dan ook nauw samen met de ziekenhuizen en opleidingscentra om hier steeds up-to-date te blijven.
We bieden hulp bij het aan- en afkoppelen van de voeding, al dan niet met behulp van een voedingspomp. Ook het wisselen van de leidingen en de verzorging van het insteekpunt van de katheter gebeurt door ons team gespecialiseerd in TPN-voeding in het kader van palliatieve thuiszorg. We vinden het belangrijk om steeds in nauw overleg te gaan met het ziekenhuis en met de huisarts.
Wenst u meer informatie rond TPN in het kader van palliatieve thuiszorg in Sint-Niklaas (Waasland)? Klik dan hier.
Pijn- en symptoomcontrole
Bij palliatieve thuiszorg is het belangrijk dat de thuisverpleegkundige aandacht heeft voor alle mogelijke symptomen in de palliatieve fase. De thuisverpleegkundige informeert de patiënt en mantelzorgers in begrijpbare taal en bespreekt de verschillende behandelingsmogelijkheden. Ook hier zal steeds in nauw overleg met uw arts worden gewerkt.
Pijn kan zeer complex zijn. Jouw thuisverpleegkundige heeft aandacht voor alle mogelijke dimensies van pijn. Pijn kan bv. fysiek, psychisch, sociaal maar net zo goed existentieel van aard zijn. Onze verpleegkundige zal de pijn trachten te voorkomen, behandelen en beoordelen. Jouw thuisverpleegkundige zal indien nodig steeds beroep doen op een van de collega’s die gespecialiseerd zijn in palliatieve thuisverpleging.
Het gebeurt ook dat palliatieve sedatie de enige oplossing blijkt om het lijden te verzachten tijdens de laatste levensfase. Met sedatie bedoelen we dat de patiënt in een kunstmatige roes wordt gebracht. Dit gebeurt wanneer pijnen niet meer op de conservatieve manier kunnen worden gecontroleerd.
Onze verpleegkundigen van de palliatieve thuiszorg zijn steeds in de buurt van Sint-Niklaas (Waasland). Zo kunnen zij steeds snel bij u staan.
Onze verpleegkundigen van het palliatieve zorg team in Sint-Niklaas (Waasland) nemen actief deel aan de besluitvorming voor de patiënt bij palliatieve sedatie; dit om de zorg nog extra te verbeteren. De verpleegkundige ondersteunt dan ook de arts en de patiënt tijdens beslissingen.
Een multidisciplinaire benadering is hierbij van belang. Jouw thuisverpleegkundige kan een belangrijke rol spelen in de observatie en rapportage van symptomen. Hij/zij is dan ook vaak de eerste die veranderingen in het ziekteproces zal observeren.
Comfortzorg in Sint-Niklaas (Waasland) betekent ook het het geven van hygiënische zorg. De uitvoering van de hygiënische zorg door de verpleegkundige gebeurt steeds op maat van de patiënt.
Onze verpleegkundigen bieden in het kader palliatieve totaalzorg ook extra aandacht en emotionele ondersteuning aan zowel de patiënt als de familie als deze mantelzorgers rond de patiënt.
Ook heeft jouw thuisverpleegkundige aandacht voor de mogelijke tegemoetkomingen. Bij vermoeden dat u in een palliatieve fase verkeert, kijkt een van ons verpleegkundigen samen met de huisarts of het palliatief statuut kan worden aangevraagd.
Bij Tempus Thuisverpleging zullen een vraag van een patiënt naar informatie over euthanasie nooit negeren. Wanneer we dergelijke vraag krijgen zullen we, mits uw akkoord, dit steeds interdisciplinair bekijken. Voor bespreking met anderen, zoals familie of partner, moet de hulpvrager namelijk steeds uitdrukkelijk toestemming geven. Bij Tempus Thuisverpleging hebben we referentieverpleegkundigen palliatieve zorg die in een eerste stap kunnen worden geraadpleegd voor advies.
Bij Tempus Thuisverpleging zijn we steeds bereid actief mee te werken aan het begeleiden van legale euthanasie waarbij aan alle wettelijke voorwaarden wordt voldaan.
Wenst u meer informatie in het kader van palliatieve zorg in Sint-Niklaas (Waasland)? Contacteer ons dan hier.
Tempus Thuisverpleging werd opgericht in 2015 door Niels Van Cauteren. Hij is psychiatrisch verpleegkundige van opleiding. De praktijk is intussen uitgegroeid tot een team van verpleegkundigen, werkzaam over de provincie Oost-Vlaanderen.