Palliatieve zorg Bornem

Palliatieve Zorg Bornem: Compassievolle Zorg bij Tempus Thuisverpleging

Wanneer het einde van het leven nadert, is er niets waardevoller dan de zekerheid van de beste zorg en ondersteuning voor uw geliefde. Bij Tempus Thuisverpleging begrijpen we dat als geen ander. Onze missie is om palliatieve zorg in Bornem naar een hoger niveau te tillen, waarbij we compassie, deskundigheid en betrokkenheid combineren om u en uw dierbaren te begeleiden tijdens deze moeilijke tijd.

Palliatieve Zorg Bornem op Maat

Bij Tempus Thuisverpleging begrijpen we dat elk individu uniek is en zijn of haar eigen behoeften heeft. Onze palliatieve zorg Bornem is volledig afgestemd op de persoonlijke situatie en wensen van de patiënt. We luisteren aandachtig naar uw verhaal, zorgen ervoor dat u zich gehoord voelt en ontwikkelen een zorgplan dat aan al uw verwachtingen voldoet.

Onze deskundige verpleegkundigen zijn speciaal getraind in palliatieve zorg en hebben een diepgaand begrip van pijnmanagement, symptoombestrijding en emotionele ondersteuning. We zijn er om u te begeleiden, vragen te beantwoorden en u gerust te stellen tijdens deze uitdagende fase van het leven.

Wij zorgen voor:

 • Persoonlijke zorgplanning op maat
 • Deskundige verpleegkundigen met een hart voor palliatieve zorg
 • Emotionele ondersteuning voor u en uw familie
 • Continuïteit in zorg voor gemoedsrust

 

Comfort en Digniteit

Bij Tempus Thuisverpleging geloven we dat palliatieve zorg niet alleen draait om het verlichten van lichamelijk lijden, maar ook om het behoud van waardigheid en comfort. Onze toegewijde verpleegkundigen streven ernaar om uw dagelijkse leven zo comfortabel mogelijk te maken, zowel fysiek als emotioneel.

Ons team zal er alles aan doen om pijn te verlichten, symptomen onder controle te houden en u te helpen bij het behouden van uw autonomie. We willen dat u zich omringd voelt door een ondersteunend netwerk dat geeft om uw welzijn en dat van uw familie.

We staan garant voor:

 • Pijnbestrijding en symptoombeheersing
 • Respect voor uw waardigheid en autonomie
 • Een empathisch en ondersteunend team
 • Een comfortabele en rustige omgeving

 

Familie en Naasten

Bij Tempus Thuisverpleging begrijpen we dat palliatieve zorg niet alleen de patiënt, maar ook de familie en naasten raakt. We bieden ondersteuning en begeleiding aan degenen die voor u zorgen, omdat we geloven dat uw geliefden ook zorg en aandacht verdienen.

Ons team staat klaar om vragen te beantwoorden, angsten te verlichten en de last van mantelzorgers te verminderen. We streven ernaar om een warme en ondersteunende omgeving te creëren waarin uw familie en naasten zich gehoord en begrepen voelen.

Onze belofte aan u:

 • Ondersteuning en begeleiding voor familie en naasten
 • Beantwoording van vragen en verlichting van angsten
 • Vermindering van de last voor mantelzorgers
 • Een empathisch en begripvol team
 • Toegewijd aan de hoogste normen van palliatieve zorg
 • Uw wensen en behoeften staan centraal
 • Een team van deskundige en empathische verpleegkundigen
 • Compassie en ondersteuning op elk moment

 

Vertrouw op Tempus Thuisverpleging

Bij Tempus Thuisverpleging zijn we trots op onze toewijding aan palliatieve zorg Bornem . We zijn er om u te ondersteunen, zowel fysiek als emotioneel, en om ervoor te zorgen dat u en uw dierbaren de beste zorg krijgen tijdens deze belangrijke levensfase.

Vertrouw op ons om uw wensen en behoeften te begrijpen en om een zorgplan op maat te ontwikkelen dat aan al uw verwachtingen voldoet. Samen kunnen we ervoor zorgen dat u zich omringd voelt door zorg en compassie wanneer u dat het meest nodig heeft.

Bij Tempus Thuisverpleging begrijpen we dat palliatieve zorg een delicate en gevoelige kwestie is. We zijn er om u en uw dierbaren te ondersteunen, te begeleiden en te omringen met zorg en compassie. Uw comfort, waardigheid en welzijn zijn onze topprioriteit.

Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over hoe we u kunnen helpen tijdens deze moeilijke tijd. Ons team staat klaar om u te verwelkomen in de Tempus Thuisverpleging-familie en u te voorzien van de best mogelijke palliatieve zorg Bornem.

Palliatieve zorg Bornem

Palliatieve zorg thuis

Palliatieve zorg omvat heel wat diensten die kunnen worden ingeroepen door iemand die zich door medische redenen in de laatste levensfase bevindt. Iedere persoon heeft verschillende noden, maar bij palliatieve zorg draait het er in de eerste plaats om de laatste dagen of weken zo sereen, pijnloos en comfortabel mogelijk te laten verlopen.

Vroegtijdige zorgplanning

Bij Tempus Thuisverpleging vinden we het belangrijk om vroeg aan de zorgplanning te beginnen. Een verpleegkundige van ons palliatieve zorg team informeert jou en je mantelzorger(s) in overleg met je arts. Wanneer nodig, schakelen we ook een gespecialiseerde referentieverpleegkundige van het Tempus team in.

Helaas gebeurt het soms in een vergevorderd stadium dat een patiënt wilsonbekwaam is geworden. Dan is deze niet meer in staat zelfstandig te beslissen. Om te kunnen anticiperen en jouw toekomstige zorg nog kwalitatiever en nauwkeuriger in te vullen, voeren we bij de start van de zorgplanning samen een gesprek om uw zorgwensen in kaart te brengen.

Bij Tempus Thuisverpleging vinden we het enorm belangrijk dat het palliatieve thuiszorg team in Bornem in gesprek gaat samen met de patiënt, zorgverleners en de naasten om vroeg genoeg onduidelijkheden te vermijden.

Hulp bij voeding

Sondevoeding thuis

Wanneer we spreken over sondevoeding, wordt er vervang- of aanvullende voeding in vloeibare vorm via een buisje (sonde) rechtstreeks in de maag of darmen toegediend. Alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft vind je in deze sondevoeding terug: energie, eiwit, koolhydraten, vet, vitamines, mineralen en vocht. Er zijn ook soorten die ook vezels, extra vetten of extra eiwitten bevatten.

Soms gebeurt het dat een persoon die in een palliatieve situatie verkeert, sondevoeding nodig heeft.

Ons palliatieve zorg team heeft alle nodige expertise m.b.t. deze zorg; dit met de bedoeling om deze thuis te laten doorgaan. Hier zal steeds nauw worden samengewerkt met uw behandelende arts.

Zoals eerder vermeld beschikt Tempus Thuisverpleging over een team van verpleegkundigen die specifiek opgeleid zijn om dergelijk zorg bij jou thuis op te starten. Ze helpen je bij het aan- en afkoppelen van de sondevoeding. Dit kan zowel met als zonder sondevoedingspomp zijn. Ook het wisselen van de leidingen en de verzorging van het insteekpunt van de sonde gebeurt door ons team gespecialiseerd in palliatieve thuiszorg. We vinden het belangrijk om steeds in nauw overleg te gaan met het ziekenhuis en/of uw behandelend arts.

TPN-voeding thuis

Parenterale voeding, ook wel TPN (totale parenterale nutritie) genoemd, is een kunstmatige, totale voeding. Wanneer voeding – via het maag-darm-stelsel – niet meer mogelijk of onvoldoende is, wordt TNP via de bloedbaan toegediend.

De intraveneuze voeding bevat alle nodige voedingsbouwstenen. Het kan als behandeling worden toegediend bij ziekte, problemen bij spijsvertering of het absorptievermogen, of na een operatie.

Vaak wordt beslist om de behandeling thuis verder te zetten. Dit is zeker mogelijk, maar vereist de juiste expertise en ondersteuning. Bij Tempus Thuisverpleging zijn we ijzersterk in het uitvoeren van zorgen rond TPN-voeding. We werken dan ook nauw samen met de ziekenhuizen en opleidingscentra om hier steeds up-to-date te blijven.

We bieden hulp bij het aan- en afkoppelen van de voeding, al dan niet met behulp van een voedingspomp. Ook het wisselen van de leidingen en de verzorging van het insteekpunt van de katheter gebeurt door ons team gespecialiseerd in TPN-voeding in het kader van palliatieve thuiszorg. We vinden het belangrijk om steeds in nauw overleg te gaan met het ziekenhuis en met de huisarts.

Wenst u meer informatie rond TPN in het kader van palliatieve thuiszorg in Bornem? Klik dan hier.

Comfortzorg

Pijn- en symptoomcontrole

Bij palliatieve thuiszorg is het belangrijk dat de thuisverpleegkundige  aandacht heeft voor alle mogelijke symptomen in de palliatieve fase. De thuisverpleegkundige informeert de patiënt en mantelzorgers in begrijpbare taal en bespreekt de verschillende behandelingsmogelijkheden. Ook hier zal steeds in nauw overleg met uw arts worden gewerkt.

Pijn kan zeer complex zijn. Jouw thuisverpleegkundige heeft aandacht voor alle mogelijke dimensies van pijn. Pijn kan bv. fysiek, psychisch, sociaal maar net zo goed existentieel van aard zijn. Onze verpleegkundige zal de pijn trachten te voorkomen, behandelen en beoordelen. Jouw thuisverpleegkundige zal indien nodig steeds beroep doen op een van de collega’s die gespecialiseerd zijn in palliatieve thuisverpleging.

Het gebeurt ook dat palliatieve sedatie de enige oplossing blijkt om het lijden te verzachten tijdens de laatste levensfase. Met sedatie bedoelen we dat de patiënt in een kunstmatige roes wordt gebracht. Dit gebeurt wanneer pijnen niet meer op de conservatieve manier kunnen worden gecontroleerd.

Onze verpleegkundigen van de palliatieve thuiszorg zijn steeds in de buurt van Bornem. Zo kunnen zij steeds snel bij u staan.

Het palliatieve thuiszorg team in Bornem neemt actief deel aan de besluitvorming

Onze verpleegkundigen van het palliatieve zorg team in Bornem nemen actief deel aan de besluitvorming voor de patiënt bij palliatieve sedatie; dit om de zorg nog extra te verbeteren. De verpleegkundige ondersteunt dan ook de arts en de patiënt tijdens beslissingen.

Een multidisciplinaire benadering is hierbij van belang. Jouw thuisverpleegkundige kan een belangrijke rol spelen in de observatie en rapportage van symptomen. Hij/zij is dan ook vaak de eerste die veranderingen in het ziekteproces zal observeren.

Comfortzorg in Bornem betekent ook het het geven van hygiënische zorg. De uitvoering van de hygiënische zorg door de verpleegkundige gebeurt steeds op maat van de patiënt.

Onze verpleegkundigen bieden in het kader palliatieve totaalzorg ook extra aandacht en emotionele ondersteuning aan zowel de patiënt als de familie als deze mantelzorgers rond de patiënt.

Ook heeft jouw thuisverpleegkundige aandacht voor de mogelijke tegemoetkomingen. Bij vermoeden dat u in een palliatieve fase verkeert, kijkt een van ons verpleegkundigen samen met de huisarts of het palliatief statuut kan worden aangevraagd.

Euthanasie

Bij Tempus Thuisverpleging zullen een vraag van een patiënt naar informatie over euthanasie nooit negeren. Wanneer we dergelijke vraag krijgen zullen we, mits uw akkoord, dit steeds interdisciplinair bekijken. Voor bespreking met anderen, zoals familie of partner, moet de hulpvrager namelijk steeds uitdrukkelijk toestemming geven. Bij Tempus Thuisverpleging hebben we referentieverpleegkundigen palliatieve zorg die in een eerste stap kunnen worden geraadpleegd voor advies.

Bij Tempus Thuisverpleging zijn we steeds bereid actief mee te werken aan het begeleiden van legale euthanasie waarbij aan alle wettelijke voorwaarden wordt voldaan.

Wenst u meer informatie in het kader van palliatieve zorg in Bornem? Contacteer ons dan hier.

Sint-Niklaas | Lokeren | Temse |Sint-Gillis-Waas | Beveren | Waasmunster | Hamme | Aalst | Bornem | Puurs | Gent | Lochristi | Melle | Destelbergen | Heusden | Oostakker | Bornem EksaardeDaknamKallo | MelseleVraseneHaasdonk | VerrebroekKieldrecht | Belsele | Lede