fbpx

Hoe herken ik de symptomen van dementie?

Vergeetachtigheid, een hoop mensen krijgen daarmee te maken wanneer ze ouder worden. Je vergeet een belangrijke afspraak of je kunt even niet op de naam van iemand komen. Het kan ook zijn, dat je een wandeling maakt en even niet meer weet waar je bent en hoe je thuis moet komen. De vraag is dan, wanneer spreek je over vergeetachtigheid en wanneer over dementie? En kan het kwaad? Of het nu om jezelf gaat of om een naaste, je wilt weten wanneer je aan de bel moet trekken en moet zorgen voor de juiste hulp.

 

Vergeetachtigheid of dementie?

Er zit een verschil tussen vergeetachtigheid en dementie. Vergeetachtigheid is eigenlijk iets onschuldigs. Bij vergeetachtigheid vergeet je vaak tijdelijk iets. Zo kun je even niet meer weten waar je iets hebt opgeruimd in huis, maar een uur later herinner je het alsnog. We spreken hier over normale geheugenklachten. Normale geheugenklachten hebben ook geen negatieve invloed op je dagelijks leven. Wanneer je leidt aan dementie, dan spreek je niet meer over normale geheugenklachten. De symptomen zijn ernstiger en het lukt steeds slechter om hetgeen wat je vergeet alsnog te herinneren. Soms kan het zelfs lijken of er een gat in je geheugen is ontstaan. Dit kan op termijn gevolgen hebben op jouw manier van leven.

 

Welke symptomen kun je verwachten?

Dementie uit zich bij iedereen anders. Zo heeft de ene persoon meer last van bepaalde symptomen dan de ander. Vergeetachtigheid is het bekendste symptoom, maar er is meer. Zo kan iemand met dementie zich vergissen in de tijd en plaats of zelfs het hele besef voor tijd kwijtraken. Ook in de communicatie kun je problemen ervaren wanneer je dementie hebt. Je kunt tijdens een gesprek niet meer op eenvoudige woorden komen of steeds dezelfde vragen stellen. Daarnaast kun je situaties minder goed inschatten. Door dementie kan ook je stemming opeens omslaan, waardoor je last kunt krijgen van woede, angst en depressiviteit.

 

Welke oplossingen zijn er?

Helaas is dementie nog steeds niet te genezen. Toch kun je een persoon met dementie wel helpen. De eerste stap is het herkennen van dementie. Daarna kun je een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kan de juiste diagnose stellen, waardoor ook de juiste hulp ingezet kan worden. Zo kan er thuiszorg of mantelzorg worden ingezet en kan de woonsituatie worden aangepast. Daarnaast kunnen er hulpmiddelen aangeschaft worden, zodat je leven met dementie makkelijker verloopt. Zo kun je een digitale dementieklok kopen. Zo’n klok geeft niet alleen de datum en de tijd aan, je kunt er ook mee bellen. De klok is speciaal gericht op ouderen en vereist geen technische handelingen. Het bedrijf DayClocks heeft zich gespecialiseerd in deze klokken.

Stel een vraag

  Uw naam en voornaam (verplicht)

  Uw telefoonnummer(verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw bericht

  Om spam te voorkomen vragen we u de
  onderstaande code over te typen.

  captcha